Sök:

Sökresultat:

180 Uppsatser om Frukt- och gröntavdelningen - Sida 1 av 12

Nyttigt och Gott! Kunskaper kring och konsumtion av frukt och grönsaker bland tre yrkesgrupper

Nordiska (och svenska) nÀringsrekommendationer rekommenderar att Àta 500 gram frukt och grönsaker per dag. Detta Àr den mÀngd som, enligt forskning, har effekt mot övervikt samt mot hjÀrt- och kÀrlsjukdomar. UtlÀndska och svenska studier visar att svenska folket Àter för lite frukt och grönsaker i förhÄllande till rekommendationerna.Studiens syfte Àr att undersöka frukt- och grönsakskonsumtionen bland ett antal kockar, idrottslÀrare och distriktssköterskor i Göteborg. Syftet Àr ocksÄ att studera om dessa grupper anvÀnder kunskaper om frukt och grönsaker i sin yrkesroll. Studiens frÄgestÀllningar Àr: Hur ser frukt- och grönsakskonsumtionen ut bland de utvalda grupperna? Vilka motiv har respondenterna för att Àta frukt och grönsaker som de gör? Anser respondenterna sig ha kunskap om frukters och grönsakers effekt pÄ hÀlsan? AnvÀnder respondenterna kunskaper om frukt och grönsaker i sina yrkesroller?Studien genomfördes med enkÀtundersökning.

Familjefaktorer som pÄverkar barns och ungdomars frukt och grönsaksintag.

Introduktion: Frukt och grönsaksintaget har minskat i bÄde rika och fattiga lÀnder. Konsekvenserna av ett för lÄgt intag kan vara övervikt och fetma som i sin tur kan leda till hjÀrt- och kÀrl sjukdomar, cancer och diabetes typ 2. Det har visat sig att det finns flera olika faktorer i hemmet som gör att det har blivit ett minskat intag. I tidigare forskning finns det tydliga samband mellan familjen och ett minskat intag av frukt och grönsaker hos barn och ungdomar. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka faktorer i familjen som pÄverkar barn och ungdomars intag av frukt och grönsaker.

Barn och ungdomars konsumtion av frukt och grönt : En studie av elever i Ärskurs 6 & 9.

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

Gröna Barn - En undersökning i Malmö om barn och ungdomar och deras vanor att Àta frukt och grönsaker

Syftet med denna studie Àr att undersöka barn och ungdomar i 11 och 15 Ärs Älder och nÀr det gÀller deras konsumtionsfrekvens, igenkÀnnande, erfarenhet av och attityd till frukt och grönsaker. Urvalet grundar sig pÄ tre utvalda stadsdelar i Malmö. Kriterierna för urvalsprocessen av de tre stadsdelarna i Malmö baserades pÄ skillnaden i den disponibla inkomsten för hushÄllen i de tre stadsdelarna som Àr Limhamn-Bunkeflo, Hyllie och Södra Innerstaden. Sammanlagt deltog 116 barn och ungdomar i Ärskurs 5 och Ärskurs 9 i den kvantitativa studien. Studien Àr uppbyggd kring ett frÄgeformulÀr/enkÀt med frÄgor om frukt och grönsaker.

Frukt- och grönsaksintag hos vuxna : - Vilka faktorer kan han samband med intagen?

Bakgrund: Tidigare studier visar att faktorer som exempelvis rökning och lĂ„g utbildningsnivĂ„ har samband med ett lĂ€gre frukt- och grönsaksintag. För att öka frukt- och grönsakskonsumtionen Ă€r det vĂ€rdefullt att identifiera grupper med lĂ„gt intag. Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur frukt- och grönsaksintaget sĂ„g ut hos vuxna samt om livsstilsfaktorer och sociala faktorer kan ha samband med frukt- och grönsaksintaget. Metod: En enkĂ€tstudie genomfördes i UmeĂ„ och Örnsköldsvik dĂ€r 275 vuxna i ett bekvĂ€mlighetsurval tillfrĂ„gades att delta. Efter externt bortfall och efter exklusion av ofullstĂ€ndigt ifyllda enkĂ€ter ingick totalt 101 deltagare i studien.

MĂ„ltidsdrycker : Mat och dryck i detaljhandeln

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

Chokladmousse : Det praktiska hantverkets roll för resultatet

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

Mat och dryck i kombination : Praktisk nytta av sensoriska studier

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

Chokladkvalitet : Chokladens sensoriska kvalitet i chokladmousse

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

KonkurrensrĂ€tt - LIKA EFFEKTIV KONKURRENT- TESTETS BETYDELSE VID UTREDNINGEN AV EXKLUDERANDE MISSBRUK AV DOMINERANDE STÄLLNING ? EN DEL AV EN MODERNISERING AV EU-KONKURRENSRÄTTEN?

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

Kvalitetsaspekter pÄ kyckling : En jÀmförelse av riktlinjer för kvalitet i produktion och kockars beskrivande av kvalitet

Det finns mÄnga studier som visar att elevers konsumtion av frukt och grönsaker inte nÄr de av Svenska Livsmedelsverket rekommenderade 500 gram/ dag.?Studier visar att inte heller elever i övriga delar av vÀrlden kommer upp i denna rekommendation trots att den rekommendationen WHO har Àr 400 gram som mÄnga lÀnder sÀger sig anvÀnda. Man tror att ett lÄgt intag av frukt och grönt kan pÄverka en ökad risk för övervikt och fetma.Det pÄgÄr flera olika projekt i vÀrlden , mÄnga av dessa projekt har som mÄl att öka konsumtion av frukt och grönt. Skolan har en unik möjlighet att pÄverka barn och ungdomars framtida kostintag. Sverige har gratis skollunch och mÄnga kommuner har Àven gratis frukt till eleverna ofta frÀmst Äk 1-5.Meningen med denna studie var att ta reda pÄ om barn och ungdomar förÀndrar sitt intag av frukt och grönt under högstadietiden.

Frukta inte grönt! - En studie om gymnasieungdomars attityd och konsumtion av frukt och grönsaker

Livsmedelsverket rekommenderar att man bör Àta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Detta för att genom en god kosthÄllning frÀmja hÀlsa och förebygga sjukdom. Studier visar att endast en liten del av befolkningen lever upp till denna rekommendation. Det Àr dessutom sÄ att yngre Àter mindre frukt och grönt Àn Àldre. Detta kan pÄ sikt leda till problem med övervikt och andra kostrelaterade problem vilket kan fÄ negativa konsekvenser för folkhÀlsan.Syftet med vÄrt arbete var att undersöka gymnasieungdomars attityder till frukt och grönsaker.

FörmÄgan bland 11-Äringar att identifiera grönsaker och frukt till utseende : En jÀmförelse i identifieringsförmÄga och smakacceptans mellan könen

Inledning:Flertalet studier har pekat pĂ„ att konsumtionen av grönsaker och frukt Ă€r för lĂ„g i Sverige men ocksĂ„ i övriga Europa. Ökad konsumtion Ă€r starkt förknippad med minskad risk för vĂ€lfĂ€rdssjukdomar sĂ„som olika former av cancer och hjĂ€rt- kĂ€rlsjukdom. WHO uppskattar att cirka 2,8 procent av all vĂ€rldens dödsfall har en koppling till undermĂ„ligt intag av grönsaker och frukt. Kvinnor och flickor Ă€ter mer grönsaker och frukt Ă€n mĂ€n och pojkar. Det finns forskning som tyder pĂ„ att förmĂ„gan att identifiera grönsaker och frukt kan leda till ökad konsumtion.Syfte:Att undersöka 11- Ă„riga flickor och pojkars förmĂ„ga att till utseende identifiera grönsaker och frukt samt smakacceptans för dessa.Material och metod:Studien genomfördes som en enkĂ€tundersökning med 13 frĂ„gor pĂ„ 156 stycken 11-Ă„ringar frĂ„n tre kommunala skolor i en medelstor svensk stad.Resultat:Eleverna identifierade i genomsnitt 8,6 av de 13 sorterna.

Frukt och grönt - En uppsats om handelseffekterna av ett EU-intrÀde

Avsikten med uppsatsen Àr att undersöka vilka handelseffekter Sveriges intrÀde i EU 1994 har medfört pÄ handeln av frukt och grönsaker. Vi har Àven undersökt hur intrÀdet har pÄverkat handeln med tredje land. Med hjÀlp av Trumans metod har vi analyserat frukt och grönsaker pÄ aggregerad samt disaggregerad nivÄ. Analyserna samt diskussionerna som förs i uppsatsen utgÄr ifrÄn handelsomfördelning och handelsalstring, vilka Àr de tvÄ handelseffekter metodens sex olika utfall pÄvisar. DÄ vi studerade en tullunions uppkomst och dess konsekvenser pÄ handeln förvÀntade vi oss en handelsalstring inom unionen samt en handelsomfördelning gentemot tredje land.

Fysisk aktivitet, skÀrmtid, mÄltidsordning samt intag av frukt ochgrönsaker hos gymnasieelever i UmeÄ.

Bakgrund. Forskning har visat att fÄ barn, vuxna och ungdomar nÄr rekommendationerna gÀllande frukt- och grönsaksintag, fysisk aktivitet, skÀrmtid och regelbunden mÄltidsordning. I Sverige finns inga rekommendationer för skÀrmtid men i Kanada rekommenderas skÀrmtiden till max tvÄ timmar per dag. Forskning har visat tendenser till att skÀrmtiden ökar, samt att fysisk aktivitet och frukt- och grönsaksintaget minskar med stigande Älder.Syfte. Syftet med studien var att undersöka graden av fysisk aktivitet, skÀrmtid, mÄltidsordning och intaget av frukt och grönsaker hos gymnasieelever i UmeÄ.Metod.

1 NĂ€sta sida ->